Inici Patinatge Història del Patinatge
 

Història del Patinatge

L'holandès Hoans Brinker, va idear i va construir la primera roda metàl·lica per a patins l'any 1733. Aquestes rodes van ser col·locades sota un rudimentari patí amb llanda metàl·lica preparada per un sabater belga, Joseph Lundsen. Però el projecte del patí es va deixar de costat per les moltes imperfeccions que presentava, quedant en l'oblit.

HISTÒRIA


Més tard el 1813 quan Jean Garcín, va construir unes rodes de fusta . Va crear una Escola de Patinatge, però va provocar nombrosos accidents que van motivar el tancament de l'Escola i de les seves activitats. Anys més tard, al 1867, l'invent de Jean Garcin va ser recollit per uns industrials britànics quevan acoblar un mecanisme de frenat consistent en un tac de cautxú a la part davantera.


El 1876 s'obre a París el primer Centre de Patinatge com esport de moda amb tot tipus de luxes i detalls destinats a l'aristocràcia parisenca, que va prendre el patinatge com esport de moda. A partir d'aquell moment van proliferar les pistes de patinatge per tota Europa. Alemanya tenia 50 pistes, Gran Bretanya 30 i als Estats Units en començava la seva expansió.


Davant aquest creixement es va organitzar el patinatge: van començar a néixer clubs i competicions. Edward Crawford va portar de Chicago noves idees per a competicions i esports a practicar entre els quals es trobava l'hoquei sobre patins.


L'any 1905 es funda a Anglaterra la AMATEUR HOQUEI ASSOCIATION, precursora del patinatge a tots els nivells, encara que el 1901 ja existien equips que competien entre si però sense regles. Les primeres notícies de partits celebrats entre clubs de diversos països daten del Novembre de 1910 .


El patinatge ja era una realitat en tres de les seves modalitats (velocitat, artístic i hoquei), però calia ordenar i organitzar l'esport. A l'abril de 1924 es van reunir en Montreux (Suïssa) representants de França, Alemanya, Gran Bretanya i Suïssa, on van fundar la FEDERATION INTERNATIONAL DU PATINAGE A ROULOTTE (FIPR), sent nomenat president de la mateixa el suís Fred Renkewitz, personatge de summa importància en la difusió de l'hoquei sobre rodes per tot el món.


L'any 1946 es va crear la Federació Espanyola d'Hoquei i Patinatge i Espanya va debutar en competicions internacionals el1947 en un campionat celebrat a Lisboa (Portugal).L'any 2003, la Federació obté el títol de Real i passa a denominar-se oficialment Real Federació Espanyola de Patinatge (R.F.I.P.). (www.fep.es)


Actualment, les millores tècniques han fet dels patins uns elements molt precisos per cada disciplina, i aquesta millora n'ha desenvolupat molt la tècnica.

Accions del document